Een verstuikte enkel: veel mensen denken dat ze het hebben, maar slechts weinigen weten wat het precies inhoudt. Bij een verstuikte enkel komen er scheurtjes in de enkelbanden die je enkel verstevigen langs de binnen- en buitenkant. In het ergste geval scheurt één van deze banden zelfs volledig door. Een verzwikking is dus iets anders, maar kan wel uitmonden in een verstuiking, namelijk wanneer de spieren de omgeklapte enkel niet kunnen opvangen. De banden rekken uit en scheuren in en er komt een zwelling. Wat moet je allemaal wel en niet doen met zo’n verstuikte enkel? Moet je meteen Movamento bellen? Of red je het ook zonder de fysio amsterdam? Hier volgen wat tips over hoe om te gaan met een verstuikte enkel.

Zwelling tegengaan

Allereerst is het aan te raden om zodra je merkt of vermoedt dat je een verstuikte enkel hebt, meteen te koelen. Het is aan te raden om dit de eerste dag of twee dagen bij enige regelmaat te herhalen. Dit kan met koud stromend water, of met ijs in een zak of doek. Let erop dat je het ijs niet direct op de huid legt. Met het koelen ga je de zwelling namelijk tegen. Daarnaast kun je de zwelling verder tegengaan door elastisch verband om de enkel te doen, zo raadt ook Movamento aan. Op die manier wordt het vocht namelijk afgevoerd.

Zo min mogelijk belasten

De eerste 48 uur moet je de enkel eigenlijk zo min mogelijk belasten. Je kan ervoor kiezen om je enkel hoog te houden, maar je moet hem wel zo nu en dan bewegen. Je kan dus wel kleine stukken lopen met je voet met een normale voetafwikkeling, maar het is zeker af te raden om te sporten of lange stukken af te leggen. Wanneer je na het koelen echter nog steeds niet in staat bent om te steunen op je enkel, wordt het wel tijd om je huisarts of fysio amsterdam te raadplegen. 

#

Comments are closed