Je hebt vast wel eens neurorevalidatie of neurologie gehoord. Maar weet jij ook wat dit eigenlijk inhoudt? Als je dat nog niet zo goed weet is dit artikel voor jou. In dit artikel wordt er namelijk uitgelegd wat neurorevalidatie is en hoe fysiotherapeut kan helpen bij neurorevalidatie. Als laatste worden de doelstellingen van de fysiotherapie bij neurologische aandoeningen bekend gemaakt. Als je op zoek bent naar advies van een gespecialiseerde fysiotherapeut, is het aan te raden eens contact op te nemen met FysioEffect. Zij kunnen je helpen met betrekking tot al jouw vragen over fysiotherapie, maar eerst vertel ik je zelf graag wat meer over neurorevalidatie.
Neurorevalidatie, wat is dat precies?
Neurorevalidatie is volledig gericht op het zo optimaal mogelijk functioneren na NAH, of wel Niet Aangeboren Hersenletsel. Neurorevalidatie is samenvattend een leerproces waarbij er allerlei mogelijkheden worden doorlopen door therapie of aanpassingen.
Door aandoeningen op neurologisch gebied kan het denken en doen van een patiënt zijn verstoord. Dit kan ertoe leiden dat een patiënt niet meer in staat is goed te functioneren en dat de kwaliteit van het leven van deze persoon verminderd. Zo kunnen er zich allerlei problemen voordoen met onder andere betrekking tot mobiliteit, eten en drinken, communicatie en persoonlijke verzorging.
Wat kun je verwachten?
Als er wordt gekozen voor een therapeutische aanpak om neurologische aandoeningen te verminderen, worden er verscheidene medische specialismen aan een gezamenlijk behandelplan opgesteld. Dit behandelplan gaat werken onder regie van de verwijzer, wat een neuroloog of revalidatiearts is. Voorbeelden van deze specialismen kunnen zijn psychologie, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en maatschappelijk werk.
Doelstellingen van fysiotherapie
– Het herleren van diverse vaardigheden en functies waarin herstel mogelijk is. Bijvoorbeeld bij CVA of neurotrauma.
– Het leren te behouden van conditie en verscheidene functies en vaardigheden waarin herstel onmogelijk is, bij bijvoorbeeld ALS, dementie of de ziekte van Parkinson.
– In allerlei situaties het leren toepassen van de geleerde vaardigheden en functies.
– Het voorkomen van allerlei complicaties, waardoor het revalidatieproces gemakkelijker wordt.
Comments are closed