Dagbesteding is een verzamelnaam voor activiteiten die georganiseerd worden voor iedereen die een (verstandelijke) beperking heeft. Of je nu op jezelf woont of bij een woongroep, of je nu veel of weinig ondersteuning nodig hebt, of je nu jong bent of oud, met deze activiteiten kun je iets nieuws leren, kun je nieuwe mensen leren kennen en kun je doen waar je van houdt. Tegelijkertijd kun je ook besluiten om dagbesteding te kiezen waarmee je een baan kunt uitvoeren of vrijwilligerswerk kunt doen. Zo ben je in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven of zelfs zelfstandiger te worden.
Wat is dagbesteding?
Er zijn verschillende soorten dagbesteding waarvoor je je kunt inschrijven. Allen geven je een dag waar je wat gaat doen. Vaak kun je dan iets kiezen wat je interessant vindt, zoals een groentetuin aanleggen, schilderen, dieren verzorgen of muziek maken. Er is voor iedereen iets en ook weinig wat niet kan. Wil je graag vrijwilligerswerk doen en daar meer over leren voor je begint? Of wil je een betaalde baan vinden en daar goed voorbereid aan beginnen? Dan zijn arbeidsmatige- of ontwikkelingsgerichte opties voor jou een goede keuze.
Het doel
Je profiteert op verscheidene manieren van de activiteiten die je doet. Je bent er uiteraard even uit en met iets bezig wat je leuk vindt en wat je iets leert. Verder leer je andere mensen kennen, met dezelfde interesses als jij. Je dag wordt zinvol ingevuld en je krijgt structuur. Uiteraard krijg je hier professionele begeleiding bij en ook een bepaald doel toegewezen. Is de dagbesteding succesvol, dan kun je niet alleen langer zelfstandig leven, je zelfstandigheid wordt ook vergroot waar dat nodig is. Een laatste doel is om de mantelzorgers te ontlasten.
Verschillende soorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten dagbesteding en die hebben allen een ander doel. Is de activiteit belevingsgericht, dan is dat bedoeld voor het verbeteren van sociale contacten, voor een leuke dag uit en voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Kies je voor arbeidsmatige activiteiten, dan krijg je professionele begeleiding terwijl je een vrijwillige baan uitvoert. Hierdoor ontwikkel je jezelf en kun je jezelf nuttig maken, ook als je geen betaald werk kunt doen. Als laatste is er de ontwikkelingsgerichte dagbesteding, wat je helpt bij het vinden van een betaalde baan, vrijwilligerswerk of een participatieplek. Op die manier is de overgang niet zo groot en kun je zelfverzekerd aan je nieuwe positie beginnen.
Je inschrijven
Het inschrijven voor dagbesteding gaat meestal via de Sociale Dienst. Met hen voer je een gesprek over hoe je je voelt en wat je met je activiteiten wilt bereiken. Andere punten zoals vervoer en de regelmaat komen ook aan bod. Aan de hand daarvan wordt er gekeken wat voor jou het beste is. Komt er een plek vrij, dan neemt de Sociale Dienst contact met je op. Sommige activiteiten zijn wat drukker bezet dan andere, dus soms zal je even moeten wachten.
Comments are closed